A magyar vidékies kistérségek új kategorizálása, különös tekintettel a városi hatásokra és a földhasznosítás változásaira - Csatári, Bálint; Farkas, Jenő (Tér és Társadalom, 2006)
A magyar terület- és vidékfejlesztés több mint egy évtizedes gyakorlata nehezen „birkózik" meg a hoszszabb távra érvényesíthető, többféle – esetenként alapvetően fontos – térbeli, települési vagy területhasználati adottság, vagy más esetekben komplex fejlesztési lehetőségek igényeinek megfelelő, alapos szakmai megfontolásokon nyugvó térkategóriák rögzítésével, elfogadtatásával, és a tervezésben, a pályázati rendszerekben való következetes alkalmazásával. Ez a tanulmány arra tesz kísérletet, hogy az úti. tervezési statisztikai kistérségek, s azokon belül is a vidékies jellegű térségek az új európai uniós ajánlásoknak megfelelő kategorizálását új típusú kategorizálását az án. ESPON program hazai adaptációjával elvégezze, rámutatva néhány újszerű vidéki területi változásra is.