Kulturális és kreatív ipar a Szigetközben - Kézai, Petra Kinga; Gombos, Szandra; Jakobi, Ákos (Tér és Társadalom, 2023)
A 21. században a jólét megteremtéséhez a kulturális és kreatív gazdaság a helyi és regionális szinten is hozzájárul. Jelen tanulmány a kulturális és kreatív gazdaság jelenét és jövőjét vizsgálja a Szigetközben. Célja feltárni a szűken értelmezett kulturális és kreatív ipar erejét és a benne rejlő eddig még feltáratlan potenciálokat a Szigetköz területén található 35 településen. Elemzésünk elején szakirodalom által tárjuk fel a kulturális és kreatív gazdaság, illetve a hozzá tartozó iparágak (CCI) fogalmakat, majd statisztikai elemzések alapján határozzuk meg a Szigetközben a kulturális és kreatív gazdaság súlyát és jelentőségét 2015-2020 időszakban. A vizsgálat a Dun & Bradstreet Hungary Kft. céginformációs rendszer adatain alapul és kitér külön az egyéni vállalkozásokra és a gazdasági társaságokra. Mivel a folyamathoz komplex módon közelítünk, ezért figyelembe vettük a helyi jellegzetességeket, és munkánk második részében interjúk (n=21) kerültek felhasználásra. Tanulmányunk a szigetközi kistáj mikroszintű CCI szektorát kívánja bemutatni a 2015–2020 időszakban, ahol a gazdasági társaságok száma folyamatosan csökken, az egyéni vállalkozók száma folyamatosan nő, de többségük tevékenysége kevésbé látható (és ezáltal kevésbé igénybe vehető) a szélesebb közönség számára. Rávilágít továbbá a Szigetköz kulturális és kreatív iparának problémáira és hiányosságaira, amelyek négy fő csoportba sorolhatóak: a kreatív gazdaság helyi meghatározottsága, a kereslet és kínálat „találkozási pontjai”, az együttműködések és kommunikáció, valamint a kreatív gazdaság működési és operatív kérdései. A tanulmány a szigetközi térség kulturális és kreatív iparának fejlesztésére tett ajánlásokkal zárul.