Tér és Társadalom 17. évf. 2003/1. 185-190. p. Tér és Társadalom XVII. évf. 2003 s 1: 185-212 VERSENYKÉPESSÉG AGRÁRTÉRSÉGEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE (Complex Development of Agricultural Areas) BUDAY-SÁNTHA ATTILA Kulcsszavak: agrártérség termőterület korszerű agrártermelés A szerz ő tanulmányában az agrártérségek hagyományos funkciója, az élelmiszer és mez őgazdasági (erdészeti) nyersanyagtermelése mellett bemutatja azokat a környezeti ártalmakkal túlterhelt világunk- ban nélkülözhetetlen, tulajdonképpen „szolgáltatásnak' tekinthető szolgálatokat, amelyeket a természet, az agrártérségek nyújtanak a társadalom számára. A „térgazdálkodás", „térfejlesztés" feladata, hogy az önmagukban is értéket képvisel ő természeti funkciók valamint a társadalmi, gazdasági igényeket kiszolgáló funkciók között egyensúlyt teremtve a fejlesztés során a megfogalmazott prioritások mellett más potenciálok is érvényesülhessenek. Az agrártérségek fejl ődését is politikai, gazdasági, társadalmi, természet- és környezetvédelmi szempontok, illetve érdekek befolyásolják, a fejlesztésnek, a térhasználat- nak azonban mindenképpen a térség fentztartható fejl ődését kell szem el őtt tartania. A komplex térségfejlesztés f őbb szempontjai és követelményei Agrártérségnek tekintjük mindazokat a területeket, amelyeket természetes vizek és összefüggő zöld felületek borítanak, így a fotoszintézis színterei, függetlenül attól, hogy az adott térség gazdaságában a mez őgazdaság milyen súllyal szerepel. Ezeket a területeket a statisztika term őterületként tartja nyilván. Kiterjedésének meghatározása úgy történik, hogy az ország területéb ől levonásra kerülnek a telepü- lések belterületei, valamint a beépített ipari és üdül őterületek és az infrastruktúra (út, vasút) által elfoglalt térségek. 2001-ben az agrártérségek az ország területének 83,1%-át foglalták el. Az agrártérség hagyományos funkciója a társadalom élelmi- szer és mez őgazdasági (erdészeti) nyersanyag-ellátása, de az urbánus és ipari terü- letek súlyos szennyezettsége miatt ezek a területek biztosítják a természeti elemek (leveg ő, talaj, víz, élővilág) fennmaradásának, megújulásának, valamint az urbánus hatások által túlterhelt emberek rekreációjának feltételeit is. Az ún. agrártérségek tehát több, egymáshoz szervesen kapcsolódó, összetartozó és a társadalom számára nélkülözhetetlen, ennek ellenére kell ő szinten nem értékelt funkciót töltenek be. Veszélyeztetésük els ősorban abból adódik, hogy a társadalomnak nyújtott szolgálta- tásaik többnyire nem piaci jelleg űek, a társadalom azt ingyenes javakként élvezi, az agrártérségeknek ezeket a szolgáltatásokat magában foglaló számlája a nemzetgaz- dasági mérlegben nem jelenik meg. Ez azért is ellentmondásos, mert a térség által nyújtott rejtett funkciók mellett — ide sorolhatjuk az ember által okozott szennyezé- seknek a leveg őben, vízben, talajban, növényekben történ ő asszimilálását (nitrogén, Buday-Sántha Attila : Agrártérségek komplex fejlesztése. Tér és Társadalom 17. évf. 2003/1. 185-190. p. 186 Versenyképesség TÉT XVII. évf. 2003 s 1 CO2, szerves anyagok), megkötését (por), pufferolását (talaj), életfontosságú ele- mek kibocsátását (0 2) stb. — méreténél fogva ez a térség határozza meg az ország egészéről kialakított képet, amely alapján egy társadalmat meg lehet és meg kell ítélni, mint egy háztartást a lakásáról. Nem javítja a helyzetet az, hogy jelenleg egyetlen természeti elem, a föld van ma- gántulajdonban, mely így piaci áruként „működik", azonban csak egyetlen funkció- ja, a mezőgazdasági és erdőgazdasági hozamai alapján, mintha a többi nem is létezne (vízmeg őrző, szolgáltató, él ővilágot fenntartó, szennyezést megköt ő funk- ciók). A mezőgazdaság, a mezőgazdasági termelés gazdasági-társadalmi leértékel ő- dése ezért maga után vonja a föld, a talaj piaci értékvesztését, leértékel ődését is. Ebből adódik, hogy az agrártérség a más irányú társadalmi igények kielégítésére szabad térként jelenik meg, ahol sok esetben még a társadalom számára veszélyes anyagok, tevékenységek elhelyezése sem ütközik korlátokba, a társadalom etikai érzékét az nem sérti. Emiatt a települések, az ipar és infrastruktúra fejlesztésének, a hulladékok elhelyezésének, új nyersanyagkészletek feltárásának, üdül őtelepek ki- alakításának a lehet őségét látja abban, hiszen úgymond a terület társadalmi értéke a jelenlegi használati mód mellett nem jelent ős. A környezeti ártalmakkal túlterhelt világunkban, a 21. században, egy társadalom számára az egyik legnagyobb értéket valójában a rendelkezésére álló természetes, vagy természet közeli tér nagysága és állapota jelenti. Ebb ől adódik, hogy annak meg őrzése, erőforrásainak pontos isme- rete és az azzal való tudatos gazdálkodás alapvet ő társadalmi érdek. Egy tér mindig többfunkciós, így a gazdálkodás során egyszerre kell az önmaguk- ban értéket képvisel ő természeti funkciók, valamint a társadalmi, gazdasági igénye- ket kiszolgáló funkciók között egyensúlyt teremteni. A feladat valójában nem köny- nyű, sőt rendkívül nehéz, mert minden igény kielégítése, az azt szolgáló funkciók el őtérbe helyezése más funkciók érvényesülését korlátozza, gátolja. Másképpen fogalmazva minden térség egy meghatározott természeti, társadalmi, gazdasági potenciál-együttessel rendelkezik, és minden potenciál kihasználása bizonyos mér- tékben a többi potenciál csökkenésével jár. A lakótelepek kiterjesztése például nemcsak a természeti potenciál csökkenését okozza, de egyidej űleg kizár bizonyos ipari és infrastrukturális fejlesztéséket is, miközben másokat kifejezetten vonz. A „térgazdálkodás", „térfejlesztés" feladata, hogy a különböző funkciók között egyensúlyt teremtve bizonyos fejlesztési prioritásokat úgy fogalmazzon meg, hogy az ne zárja ki más potenciálok érvényesülését. És főleg ne járjon egy cél megvalósí- tása érdekében a térségi potenciál általános csökkenésével, mint azt számtalan ipari, bányászati, nehézipari célra igénybevett területen tapasztalni lehet. A természeti potenciál az, amelyre minden más potenciál, társadalmi igény épül. Így szinte min- den más irányú fejlesztés annak a korlátozásával jár. Ezért e téren van szükség a legnagyobb körültekintésre és legtöbb kompromisszumra, mert ezen a téren a legki- sebb az ellenállás, a társadalom jelenlegi fejlettségi szintjén a természeti elemeknek nincs, vagy csak nagyon korlátozott, áttételes az „értékvédelme". Minden társadalomnak alapvető, hosszú távú érdeke, hogy a rendelkezésére álló tér természeti funkciói mind tökéletesebben érvényesüljenek, tehát minél jobb le- Buday-Sántha Attila : Agrártérségek komplex fejlesztése. Tér és Társadalom 17. évf. 2003/1. 185-190. p. TÉT XVII. évf. 2003 s 1 Versenyképesség 187 gyen a területek vízmeg őrző és víztisztító, vízszolgáltató, légtisztító, mikroklíma szabályozó képessége, talajainak term őképessége és él ővilágának gazdagsága, biodiverzitása. A „természetkövet ő" irányzat képvisel ői szerint ez a célkitűzés akkor teljesül a legnagyobb mértékben, ha minél több területet vonunk ki az emberi beavatkozás alól. Ez a feltétel a Föld azon térségeiben, ahol még magas a természe- tes vagy természet-közeli ökoszisztémák aránya és kicsi a néps űrűség, igaz lehet, de már nem igaz ott, ahol magas a néps űrű ség, és a tájat több évszázadon vagy évezre- den keresztül már emberi munka formálta. Nem lehet igaz egyrészt azért, mert a Föld legnagyobb részén a környezet fejlesztése már nem lehet független az ott él ő emberektő l, azok gazdasági, társadalmi tevékenységét ől, másrészt pedig azért, mert az adott térségnek a természetvédelmi követelményeket egyoldalúan el őtérbe he- lyező fejlesztése esetén sem egy valamikori, ősi állapot visszaállítása a cél, hanem az emberi beavatkozás hatására kialakult — a korábbitól lényegesen eltér ő — termé- szet-közeli, illetve félkultúr ökoszisztémák védelme, azok sajátos faji, tájképi érté- keinek megő rzése. Ezek viszont nem stabil ökoszisztémák, emberi beavatkozás nélkül folyamatosan átalakulnak, és ezáltal a jelenlegi értéküket elveszítik. Ezekben a térségekben nincs olyan terület, amely a jelenlegi formáját nem emberi beavatko- zás hatására nyerte el, vagy azért, mert a használók bizonyos célból azt fontosnak tartották, illetve azért, mert azt elhanyagolták. Egy terület tehát azért gyep, erd ő vagy mocsár, mert a terület használói úgy akarták, és ha így egy sajátos természeti érték jött létre, annak fenntartása is csak úgy képzelhet ő el, ha a gyepet kaszálják, illetve legeltetik, a mocsarakat id ő nként kikotorják, vízellátását biztosítják, mert csak így biztosítható, hogy a természetes szukcessziós folyamatok ne érvényesülje- nek, és a természeti adottságok alapján az erd ő-övezetekben lév ő gyepek be ne erdősüljének, és a mocsarak helyét se égeres erd ők foglalják el. Az agrártérségek fejl ő dését is politikai, gazdasági, társadalmi, környezet- és ter- mészetvédelmi szempontok befolyásolják. A több tényez ő, érdek ütközése követ- keztében egy térség fenntartható fejl ő dése csak akkor biztosítható, ha a döntéseket — a terület adottságainak pontos ismeretében hozzák meg; — a fejlesztési célokat és azok megvalósulásához szükséges eszközöket a több tényez ő együttes figyelembevételével, komplexen határozzák meg; — a fejlesztési feladatok megfogalmazása során a hosszú távú társadalmi érdekek érvényesülnek a rövid távú egyéni, illetve csoportérdekekkel szemben; — a fejlesztési koncepciókat jöv őorientáltan, a jöv őbeni társadalmi igények, ter- melési feltételek figyelembevételével készítik el. Az agrártérségek fejlesztésében napjainkig nem sikerült ezt a komplexitást meg- valósítani, és ezért a fejlesztések is nem várt káros mellékhatásokkal jártak. Ha- zánkban az elmúlt évtized alapvet ő, a térség sorsát befolyásoló politikai döntése a közösségi földtulajdoni formák felszámolása és a földek privatizálása volt. A döntés következménye: nagy tulajdonosi tömeg megjelenése, kis birtok és parcella méretek kialakulása, valamint a meglév ő eszközállomány jelentős részének az elvesztése. A változás nem várt — bár el őre látható — káros következménye az, hogy a kell ő tőké- vel és piaci kapcsolatokkal, valamint megfelel ő szakértelemmel nem rendelkez ő, Buday-Sántha Attila : Agrártérségek komplex fejlesztése. Tér és Társadalom 17. évf. 2003/1. 185-190. p. 188 Versenyképesség TÉT XVII. évf. 2003 s 1 gazdaságilag versenyképtelen kisgazdaságok termelési színvonala alacsony, termé- • keik minő sége, élelmezés-egészségügyi megbízhatósága bizonytalan. A kis gazda- sági méretük, az alacsony jövedelmez őségük nem teszi lehetővé, hogy hatékony technológiai megoldásokat alkalmazzanak. A termelés alacsony jövedelmez ősége leértékeli a földet, eltereli a figyelmet a földvédelemr ől, így annak leromlása (táp- anyaghiány, elsavanyodás, erózió, defláció) folyamatossá vált. A területek mez ő- gazdasági funkciójának leértékel ő dése megnöveli a földkínálatot, és a földek más célra történ ő igénybevételének a lehet őségét, és ez a természeti potenciál csökkené- sével jár. Igaz, hogy a földek értékvesztése megkönnyíti a természetvédelmi terüle- tek extenzív kiterjesztését is, de ezek a fenntartásukhoz szükséges pénzeszközök hiányában kedvez őtlenül átalakulnak, leromlanak. Valójában minden egyoldalú döntés hasonló láncreakciót indít el, melynek a kö- vetkezményei kezdetben nehezen mérhet ők fel, és csak az utólag jelentkez ő károk utalnak a hibákra. Azokat csak egy komplex, tervszer ű fejlesztés el őzheti meg. A területfejlesztés középpontjában az embernek, a társadalom hosszú távú érdekeinek kell állnia. Ez nincs ellentmondásban a természet védelmével, mert a társadalom érdeke, hogy a természeti erő forrásokat, a természeti értékeket meg őrizze úgy, hogy egyidej ű leg kielégíti más irányú igényeit is. Ebben az esetben az egyidej űség, a komplexitás a fontos. Az agrártérségek hasznosítása Ha abból indulunk ki, hogy a természeti elemek önmagukban értéket képviselnek, akkor a legfontosabb feladat a természeti elemek érvényesülését, megújulását jelen- tő agrártérségek, ún. term ő területek csökkenésének megakadályozása, mérséklése. Mivel azonban a társadalom mű ködéséhez (települések, utak, szolgáltatások fejlesz- tése) ezekre a területekre is szükség van, nagyon lényeges, hogy a kivont terület minél kisebb legyen és minél kisebb környezeti potenciállal rendelkez ő területre terjedjen ki, az lehet őleg ne károsítson ökológiai és mez őgazdasági szempontból fontos él őhelyeket, term őterületeket. Nagyon fontos, hogy a települések fejlesztése első sorban a beépített területek rehabilitációjával menjen végbe, és ne eredményez- ze a városok túlzott szétterülését, mert az — a természeti potenciál csökkenésével egyidej ű leg — a gépkocsiforgalom növelésével tovább fokozza a városlakók káros környezeti terhelését (zaj, légszennyezés, rezgés) is. További vitatott kérdés a meg ő rzött agrártérségek további használata. Akörül nincs vita, hogy a kiemelt természeti értéket képez ő, ún. magterületeknek és azok puffer területeinek legf őbb funkciója a természeti értékek meg őrzése, védelme. Ez sem könnyű feladat, mert gyakran a védett ökoszisztémák (pl. gyepek) is bizonyos használat (legeltetés, kaszálás) mellett tarthatók fenn, miközben a versenyképes gazdálkodás feltételei — a termelés korlátozása miatt — nem alakíthatók ki. Ezért a természetvédelem hatékonyságát nagymértékben befolyásolja az, hogy a korlátozá- sok által okozott gazdasági hátrányokat a különböz ő támogatások ellensúlyozni Buday-Sántha Attila : Agrártérségek komplex fejlesztése. Tér és Társadalom 17. évf. 2003/1. 185-190. p. TÉT XVII. évf. 2003 s 1 Versenyképesség 189 tudják-e, illetve az itt mellékfunkció keretében el őállított, sajátos min őségű termé- kek piacra vitelét hogyan tudják megszervezni. A területek többségének használati módját a területek talajainak term őképessége, mikroklímája és a környezetvédelem szempontjai döntik el. A mez őgazdaság gaz- dasági tevékenység, amelynél a hozamoknak piaci viszonyok között kell biztosíta- nia a befektetett jelent ős nagyságú tő ke megtérülését és egyben a továbbfejlesztés feltételeit. Ez csak akkor teremthet ő meg, ha magas hozamok mellett, jó min őségű és az élelmezés-egészségügyi feltételeket kielégít ő termékeket sikerül el őállítani. Viszonyaink között sz őlő - és gyümölcstermesztést, valamint szántóföldi m űvelést ezért csak a jobb adottságú területeken szabad folytatni. Erre a bizonytalan hoza- mok miatt nem alkalmasak a mélyen fekv ő, vizeny ős, valamint erősen lejtős és a száraz, homokos, vagy pedig sekély term őrétegű területek. Ezek gyepként még kérődző állatokkal, kisebb ráfordítással, esetenként akár minimális ráfordítással, extenzív módon is hasznosíthatók, de akkor rendkívül kicsi, és a legel őállatok gaz- dasági pozíciójától függ ő en nagyon bizonytalan a jövedelem, és alacsony a terüle- tek eltartóképessége. A gyepek gazdasági hasznosítása csak akkor jöhet szóba, ha olyan területi méretet érnek el, amely már lehet ővé teszi egy nagyobb állatállomány tartását. Viszonyaink között a területhasználatnak ezt a módját és annak sikerét alapvetően befolyásolja az, hogy a termel ők a termelési kockázat mérséklésére milyen támogatásra számíthatnak. Annak hiányában a piacok telítettsége és a rend- kívül éles verseny azt eredményezi, hogy a gyengébb min őségű, költségesebben ' művelhető területeken fel kell hagyni a mez őgazdasági műveléssel. Kisebb, vízzel ellátott területeken elképzelhet ő , hogy többcélú víztározókat, halastavakat létesítse- nek, de a felszabaduló területek célszer ű hasznosítási módja els ősorban azok beer- dősítése lehet. A mez őgazdasági területek feladása Magyarországon már hosszú ideje olyan gyors ütem ű, hogy azzal az erdősítés nem tud lépést tartani, ahhoz éven- te 20-25 000 ha erdő telepítésére lenne szükség. Jelenleg az elmaradt erd ősítések miatt 0,5 millió ha szántó-, sz őlő -, kert- és kb. 0,5-0,6 millió ha gyepterület áll használaton kívül. Ez azért kedvez ő tlen, mert a kultúrtáj képét rontja, az elszaporo- dó gyomok pollenje már népbetegséget okoz, és az elhagyott területeken rendsze- rint gyenge min őségű akácosok jönnek létre, ami nem kívánatos. Ezért ezeknek a területeknek a beerd ősítésére van szükség őshonos fafajok felhasználásával, a gyengébb min őségű homoktalajokat pedig akáccal, feny ővel kell megkötni. Ma már egyre inkább különválik a 60-120 éves vágásfordulójú erd ők telepítése, amelyek- ben több szintű erdei ökoszisztémák alakulnak ki, a 15-25 éves vágásfordulójú, kimondottan fatermelés céljára létrehozott nemesnyár és akác ültetvényekt ől, ame- lyek azonban jelent ő s környezet- és természetvédelmi feladatot (erózió és defláció elleni védelem, él őhely stb.) is betöltenek. Korunk jellemz ője, hogy miközben n ő a természetvédelmi oltalomban részesített területek aránya, a továbbiakban nem elsősorban a természetvédelmi területek extenzív kib ővítésére lenne szükség, hanem az agrártérségek egészének, az alkalma- zott technológiáknak a környezetkímél ő módon történ ő fejlesztésére. Ez a táj eseté- ben azt jelenti, hogy azt kell ően tagolják a mezőgazdasági területek, erd ősávok, Buday-Sántha Attila : Agrártérségek komplex fejlesztése. Tér és Társadalom 17. évf. 2003/1. 185-190. p. 190 Versenyképesség TÉT XVII. évf. 2003 s 1 erdőfoltok és erd ők, változatos él őhelyet biztosítva az él őlényeknek, és egyben megfelel ő védelmet teremtve a szél és a víz talajpusztító hatása ellen. A csökken ő arányú, mez őgazdaságilag hasznosított területek viszont úgy vannak kialakítva, hogy azokon a korszerű agrotechnikai megoldásokat alkalmazni tudják, mert ezáltal lehet a legkisebb anyag- és energiafelhasználással és környezeti terheléssel piacké- pes termelést folytatni. Súlyos tévedés az, amikor a környezetkímél ő gazdálkodást valami primitív gaz- dálkodási formaként képzelik el. A korszerű agrártermelésnek a nagy szakértelem- mel, magas m űszaki színvonalon folyó, a helyi adottságokhoz illeszked ő, a gazda- sági (piaci) humán- és állategészségügyi, higiéniai, környezet- és természetvédelmi, valamint az állatvédelmi követelményeknek megfelel ő, a szántóföldtől, illetve az istállótól a fogyasztó asztaláig minden szakaszában ellen őrzött min őségi tömegter- melést tekintjük. Ami korunkban új, az az, hogy a min őség és tömeg nem ellentéte egymásnak, hanem feltételezi egymást, mert az élelmiszernek, mint bizalmi cikknek a termelése során fellép ő sokrétű követelményrendszernek, nem kevésbé a piacra jutásnak a magas költségeit csak egy megfelel ő árutömeg viseli el. A korszer ű ag- rártermelésnek két irányzata van: az integrált és a biotermesztés. Az integrált ter- melés alapvetően profitorientált, piacközpontú termelési irány, amely az iparszer ű, a hagyományos és a biotermesztés egyes elemeinek célszer ű integrálásával árban versenyképes, garantált min őségű termékek el őállítására törekszik. Ezzel szemben a biotermesztés els ősorban természetes anyagokra és természeti folyamatokra tá- maszkodó, a környezetvédelmi követelményekre kiemelt figyelmet fordító, sajátos min őségű termékek el őállítására törekv ő termelési irányt jelent, azok számára, akik a magasabb termelési költséget a magasabb árakban meg tudják, és hajlandók is megfizetni. Mindkett ő történhet extenzív és intenzív módon és mindkett ő esetében a nagyobb termelési koncentráció piaci el őnyt jelent, tehát egyik sem csak kisüzemi vagy nagyüzemi termelési forma. Középtávon a korszer ű integrált és biotermesztés aránya 90:10% körül alakulhat. Ezek a környezetkímél ő termelési irányok már komoly figyelmet fordítanak a környezet- és természetvédelmi követelményekre, a táj ápoltságára, biomassza energia-termelésre és a rekreációt biztosító falusi turiz- mus feltételeinek a megteremtésére is. Irodalom Buday-Sántha A. (2001) Agrárpolitika — vidékpolitika. Dialóg Campus, Budapest—Pécs. Buday-Sántha A. (2002) Környezetgazdálkodás. Dialóg Campus, Budapest—Pécs. Csete L.—Harnos Zs.—Láng J. (1983) A magyar mez őgazdaság agroökológiai potenciálja az ezredfordulón. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. Enyedi Gy. (1983) Földrajz és társadalom. Magvető Könyvkiadó, Budapest. Gadó Gy.P. (szerk.) (2000) A természet romlása, a romlás természete Magyarországon. Föld Napja Alapítvány, Budapest. Magyar Statisztikai Zsebkönyv 2001. (2002) KSH, Budapest.